Misiune
Misiunea principală a programului de studii de master „Sistemul integrat om – autovehicul – mediu” se încadrează în strategia POLITEHNICII București, care prevede ca misiune principală „formarea inginerului capabil să se adapteze cerințelor economiei de piață și noilor tehnologii, care să aibă cunoștințe economice și manageriale și care să promoveze principiile de dezvoltare durabilă și de protejare a mediului înconjurător”.
Pregătirea specialiștilor în cadrul acestui program trebuie să conducă la formarea de ingineri cu o bună pregătire tehnică generală și de specialitate cu competente în concepția și proiectarea autovehiculului în general, care să realizeze lucrări experimentale de încercare, măsurare, analizare și interpretare a datelor obținute pentru autovehicul și subsistemele acestuia, să cunoscă și să aplice tehnici și tehnologii de monitorizare a poluării mediului și de reciclare a autovehiculelor și sistemelor componente. Se urmărește ca absolvenți sa fie adaptați la mediul profesional în care vor lucra, capabili de lucru în echipa și responsabili.
Programul de studii are și menirea de a-i orienta și stimula pe absolvenți către continuarea studiilor prin doctorat și de a-i pregăti pentru a putea să-și asume sarcini de proiectare strategică (de investiții) și de cercetare științifică (inclusiv activități didactice în învățământul superior tehnic, de profil).
Strategia de punere în practică a misiunii programului trebuie să se bazeze pe principiul dezvoltării cunoașterii prin cercetare științifică.
Obiectiv general
Programele de studii de master din domeniul „Ingineria Autovehiculelor”, cu valențele lor teoretice și practice sunt subordonate următoarelor scopuri:
Aprofundarea cunoștințelor științifice din domeniu şi dobândirea de competențe prin studiu, dezvoltând şi folosind teorii, modele şi interpretări coerente, cu o atitudine critică şi pătrunzând în natura științei şi tehnologiei specifice domeniului.
Dobândirea deprinderii de lucru individual și în echipă cu metode avansate de cercetare experimentală a autovehiculelor.
Dobândirea capacității de a formula concluzii corecte, coerente în urma studiului teoretic și experimental, de comunicare a acestora și de intuire a posibilităților de dezvoltare ulterioară.
Dezvoltarea aptitudinii de a alcătui lucrări științifice, de a le prezenta în cadrul unor congrese sau expoziții de specialitate.
Strângerea legăturilor şi îmbunătățirea cooperării între specialiștii şi studenții acestui program şi cercetători din alte colective naționale şi din afara țării.
Obiectiv specific
Programul de studii “Sistemul integrat om – autovehicul – mediu”, este subordonat următoarelor scopuri:
Deprinderea si dezvoltarea capacitații de a înțelege prin studiu, de a folosi și a dezvolta teorii, modele și interpretări corecte si coerente pătrunzând în natura științei și tehnologiei specifice domeniului.
Dobândirea dexterității de a dezvolta raționamente, interpretări și judecăți de valoare în contextul disciplinelor planului de învățământ.
Dobândirea cunoștințelor privind cele mai avansate sisteme și tehnologii utilizate la autovehicule care satisfac cerințele referitoare la performantele energetice, economice, de siguranță și de protecție a mediului.
Dezvoltarea capacității de înțelegere și conducere a investigațiilor experimentale în laboratoare, pe standuri complexe, asistate de calculator și de dezvoltare a unor modele avansate de simulare numerică a sistemelor autovehiculelor.
Asigurarea de specialiști competenți pentru: producătorii de automobile si componente auto din țară și străinătate, unitățile de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul ingineriei autovehiculelor, precum și agenții și instituții de stat: Registrul Auto Roman, Autoritatea Rutiera Romana, Compania Națională a Autostrăzilor și a Drumurilor Naționale din Romania, agențiile de protecție a mediului, poliție, forțele armate. Absolvenţii vor putea lucra şi în domenii precum asigurările de daune auto, expertiza tehnică a accidentelor rutiere, învăţământul universitar şi preuniversitar.
Grup țintă
Absolvenți cu diplomă de licență din POLITEHNICA București sau din universități tehnice similare (construcții, arhitectură etc.) care au preocupări în domeniul ingineriei autovehiculelor sau în domenii conexe sau care sunt preocupați de rezolvarea unor probleme specifice sistemului integrat om – autovehicul – mediu.
Plan de învățământ SIOAM