Misiune
Misiunea principală a programului de studii de master „Cercetare şi Dezvoltare în Ingineria Autovehiculelor” se încadrează în strategia POLITEHNICII București, care prevede ca misiune principală „formarea inginerului capabil să se adapteze cerințelor economiei de piață și noilor tehnologii, care să aibă cunoștințe economice și manageriale și care să promoveze principiile de dezvoltare durabilă și de protejare a mediului înconjurător”.
Pregătirea specialiștilor în cadrul programului de masterat „Cercetare şi Dezvoltare în Ingineria Autovehiculelor” trebuie să conducă la formarea de ingineri cu o bună pregătire tehnică generală și de specialitate, având competențe în concepția, proiectarea, modelarea, simularea și încercarea autovehiculului și a subansamblurilor sale, care să realizeze lucrări experimentale de încercare, măsurare, analizare și interpretare a datelor obținute pentru autovehicul și subsistemele acestuia. Un accent deosebit în cadrul programului se pune pe cercetarea sistemelor moderne de propulsie și pe dezvoltarea autovehiculelor autonome. Se urmărește ca absolvenții să fie adaptați la mediul profesional în care vor lucra, capabili de a lucra în echipă și de a-și asuma responsabilități.
Programul de studii are și menirea de a-i orienta și stimula pe absolvenți către continuarea studiilor prin doctorat și de a-i pregăti pentru a putea să-și asume sarcini de proiectare strategică (de investiții) și de cercetare științifică (inclusiv activități didactice în învățământul superior tehnic, de profil).
Strategia de punere în practică a misiunii programului trebuie să se bazeze pe principiul dezvoltării cunoașterii prin cercetare științifică.
Obiectiv general
Programele de studii de master din domeniul „Ingineria Autovehiculelor”, cu valențele lor teoretice și practice sunt subordonate următoarelor scopuri:
Aprofundarea cunoştinţelor ştiinţifice din domeniu şi dobandirea de competenţe prin studiu, dezvoltând şi folosind teorii, modele şi interpretări coerente, cu o atitudine critică şi pătrunzând în natura ştiinţei şi tehnologiei specifice domeniului.
Deprinderea si dezvoltarea capacității de a înțelege prin studiu, de a folosi și a dezvolta teorii, modele si interpretări corecte și coerente patrunzând în natura științei și tehnologiei specifice domeniului.
Dobândirea dexterității de a dezvolta raționamente, interpretări si judecăți de valoare în contextul disciplinelor planului de invățământ.
Dobândirea cunoștințelor privind cele mai avansate sisteme și tehnologii utilizate la autovehicule care satisfac cerințele referitoare la performanțele energetice, economice, de siguranță si de protecție a mediului.
Dezvoltarea capacității de întelegere si conducere a investigațiilor experimentale în laboratoare, pe standuri complexe si de dezvoltare a unor modele avansate de simulare numerică a sistemelor autovehiculelor.
Dobândirea deprinderii de lucru individual și în echipă cu metode avansate de cercetare experimentală a autovehiculelor.
Dobândirea capacității de a formula concluzii corecte, coerente în urma studiului teoretic și experimental, de comunicare a acestora și de intuire a posibilităților de dezvoltare ulterioară.
Dezvoltarea aptitudinii de a alcătui lucrări științifice, de a le prezenta în cadrul unor congrese sau expoziții de specialitate.
Obiectiv specific
Un obiectiv principal se referă la pregătirea viitorilor absolvenţi ai programului pentru a activa în domeniul ingineriei autovehiculelor, cât şi în domenii conexe. Obiectivul pe termen mediu şi lung constă în dezvoltarea cercetării în domeniul ingineriei autovehiculelor atât în ţară cât şi în străinătate. Cursanţii sunt implicaţi în activităţile ştiinţifice desfăşurate în cadrul contractelor de cercetare ştiinţifică obținute în competiţiile naţionale. De asemenea, cursanţii participă la pregătirea şi la elaborarea de teme noi pentru viitoarele apeluri de selecţie ale propunerilor de proiecte ştiinţifice finanţate cu fonduri naţionale sau europene.
Implicarea în domeniile moderne ale cercetării ştiinţifice în domeniul ingineriei autovehiculelor face posibilă strângerea legăturilor şi îmbunătăţirea cooperării între specialiştii şi studenţii acestui program şi cercetători din alte colective naţionale şi din afara ţării.
Obiectivul de pregătire ştiinţifică avansată a cursanţilor se realizează prin aprofundarea cunoştinţelor disciplinelor fundamentale, prin completarea cunoştinţelor referitoare la domeniul „Ingineria Autovehiculelor”, prin utilizarea celor mai moderne tehnici virtuale de modelare şi de control al sistemelor complexe, prin utilizarea metodelor avansate de cercetare experimentală, precum şi prin dobândirea de cunoştinţe în domeniul proprietăţii intelectuale, al conducerii şi gestionării proiectelor complexe. De asemenea, lor li se dezvoltă capacitatea de a conduce procesul de cercetare adaptându-se schimbărilor condiţiilor externe sau noilor descoperiri ştiinţifice apărute pe parcursul derulării unui proiect.
Un alt obiectiv constă în deprinderea de către cursanţi a abilităţilor necesare pentru a formula noi subiecte de cercetare şi de a descoperi noi modalităţi pentru cercetarea unor aspecte consacrate din ingineria autovehiculelor. Cursanţii îşi însuşesc aptitudini şi atitudini de a acţiona independent în contextul analizării unor idei şi aplicaţii avansate, precum şi de a fi capabili să propună îmbunătăţiri şi să poată estima implicaţiile acestora. De asemenea, cursanţii vor fi implicaţi în pregătirea şi elaborarea unor lucrări ştiinţifice prezentate în congrese internaţionale de prestigiu, precum şi a unor articole publicate în reviste cotate „Web of Science” sau indexate ISI ori în baze de date internaţionale.
Cursanţii vor primi informaţiile specifice fiecărei etape a procesului de dezvoltare a unui produs sau subansamblu nou, de la faza de concept, trecând prin fazele de proiectare, de întocmire a documentaţiei tehnice, de creare a modelului funcţional şi a prototipurilor, de omologare şi până la fabricaţia de serie. Dezvoltarea de noi produse sau tehnologii are în vedere protejarea resurselor, economia de combustibil, utilizarea unor noi sisteme pentru propulsarea autovehiculelor, conducerea autonomă a autovehiculelor, creşterea performanţelor energetice, îmbunătăţirea siguranţei rutiere, protejarea mediului şi reciclarea materialelor.
Cursanţilor li se va cultiva spiritul de lucru în echipe formate din specialişti din domeniu, cât şi din ramuri conexe ale cercetării ştiinţifice.
Un alt obiectiv important este asigurarea de specialişti cu înaltă pregătire ştiinţifică pentru a activa în cadrul centrelor de cercetare – dezvoltare – inovare şi de proiectare din domeniul ingineriei autovehiculelor, atât din ţară cât şi din străinătate, dar şi în centre de cercetare din domenii tehnice apropiate, cum sunt Renault Technologie Roumanie, Continental etc. De asemenea, absolvenţii acestui program vor avea pregătirea tehnică necesară pentru a lucra în întreprinderi constructoare de autovehicule şi/sau de componente, cât şi în învăţământul universitar, la Autoritatea Rutieră Română, Registrul Auto Român, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, Poliţia Română, agențiile de protecție a mediului, forţele armate, societăţi de asigurări în domeniul daunelor autovehiculelor şi expertiza tehnică a accidentelor rutiere.
Grup țintă
Absolvenți cu diplomă de licență în unul din domeniile ingineriei autovehiculelor, ingineriei mecanice, ingineriei industriale, ingineriei aerospațiale, mecatronică etc., din POLITEHNICA București sau din alte universități tehnice similare care doresc sa-și dezvolte cunoștințele acumulate în perioada studiilor de licență în direcția tehnologiilor moderne, încercărilor, studiilor experimentale și metodelor avansate de cercetare din domeniul Ingineriei autovehiculelor.
Plan de învățământ CDIA