Autovehicule rutiere (AR)

posted in: Uncategorized | 0

Misiunea

Pregătirea specialiștilor în cadrul programului de studiu de licență Autovehicule Rutiere trebuie să conducă la formarea de ingineri cu un bagaj de cunoștinte tehnice de specialitate și de grafică inginerească, capabili să conceapă, să proiecteze autovehicule și subsiteme ale autovehiculelor, să realizeze lucrări experimentale de încercare, măsurare, analizare și interpretare a datelor obținute pentru autovehicul și subsistemele acestuia, diagnosticarea și mentenanța acestora, să cunoască și să aplice tehnici și tehnologii de fabricare și reciclare a autovehiculelor și sistemelor componente; absolvenți adaptați la mediul profesional în care vor lucra, capabili de lucru în echipă și responsabili.

Prin caracterul deschis al programelor disciplinelor învățământul de licență, specializarea Autovehicule Rutiere are și menirea de a-i orienta și stimula pe absolvenți către continuarea studiilor prin învățământul de master „Sisteme și Tehnologii Avansate în Domeniul Autovehiculelor”, „Sistemul Integrat Om-Autovehicul-Mediu”  și „Cercetare și Dezvoltare în Domeniul Ingineriei Autovehiculelor”, și de a-i pregati pentru a putea să-și asume sarcini de proiectare strategica (de investiții) și de cercetare științifica (inclusiv activități didactice în învățămantul superior tehnic, de profil).

Prin pregătirea științifică fundamentală, tehnică generală și de specialitate asociate cu cea managerială, absolvenților specializării le revine misiunea de a căuta și de a găsi soluții de satisfacere a cererilor privind siguranța autovehiculului, comfortul pasagerilor, economicitatea, managementul ingineresc și protejarea mediului înconjurător prin cautarea și găsirea unor soluții tehnice, economice și manageriale cât mai performante.

Obiective

Programul de studii de licență Autovehicule Rutiere, cu valențele sale teoretice și practice este subordonat următoarelor scopuri:

  • Pregatirea multidisciplinara si interdisciplinara: absolventul să stăpânească cunoștințe stiințifice și tehnice fundamentale atât în domenii de cunoastere generală (matematici superioare, fizică, chimie, mecanică, limbi straine), din domeniul științelor tehnice generale (rezistența materialelor, vibrații mecanice, electrotehnică, electronică, termotehnică, organe de mașini, tehnologia materialelor, programarea calculatoarelor ș.a.) cât și din domeniul ingineriei autovehiculelor (cunoașterea generală a autovehiculelor, motoare, transmisii, sisteme frânare, direcție și suspensie, caroserii și structuri portante, dinamica autovehiculelor, diagnosticarea autovehiculelor, încercarea autovehiculelor etc.).
  • Deprinderea și dezvoltarea capacității de a întelege prin studiu, de a folosi și a dezvolta teorii, modele și interpretări corecte și coerente pătrunzând în natura științei și tehnologiei specifice domeniului.
  • Dobândirea dexterității de a dezvolta raționamente, interpretări și judecăți de valoare în contextul disciplinelor planului de învățământ.
  • Dobândirea cunoștințelor privind cele mai avansate sisteme și tehnologii utilizate la autovehicule care satisfac cerintele referitoare la performanțele energetice, economice, de siguranță și de protecție a mediului.
  • Dezvoltarea capacității de înțelegere și conducere a investigațiilor experimentale în laboratoare, pe standuri complexe, asistate de calculator și de dezvoltare a unor modele de simulare numerică a sistemelor și a caroseriilor autovehiculelor.
  • Dobândirea deprinderii de lucru individual și în echipă cu metode avansate de cercetare experimentala a autovehiculelor.
  • Dobândirea capacității de a formula concluzii corecte, coerente în urma studiului teoretic și experimental, de comunicare a acestora și de intuire a posibilitatilor de dezvoltare ulterioară.
  • Dezvoltarea aptitudinii de a alcătui lucrări știițifice, de a le prezenta în cadrul unor seminarii științifice sau expoziții de specialitate.
  • Asigurarea de specialiști competenți, capabili să își desfășoare activități de proiectare, exploatare, întreținere și consultanță pentru: producătorii de automobile și componente auto din țară și străinătate, unitațile de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul ingineriei autovehiculelor, precum și agenții și instituții de stat: Autoritatea Rutieră Română, Compania Natională a Autostrazilor și a Drumurilor Naționale din Romania, Registrul Auto Român, agențiile de protecție a mediului, poliție, forțele armate, SRI.

Plan de învățământ AR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *